perjantai 4. helmikuuta 2011

Kierrätystä

Kierrätys on tehty osittain helpommaksi täällä mielestäni mitä Suomessa. Talojen ulkopuolella on kolmea erilaista roskalaatikkoa: Sinikantinen, harmaakantinen ja musta.

Harmaakantiseen tulee laittaa perusjätteet, kuten elintarvikkeiden pussit ja rasiat ja vaipat.
Sinikantiseen tulee muovipullot sekä pahvi. Täällä maito on muuten muovipulloissa.
Ja mustaan laatikkoon tulee laittaa kaikki metallinen, kuten säilykepurkit, tölkit, lasipullot, paperi ja vaatteet sekä kengät. Tölkeistä ja pulloista ei saa minkäälaista hyvitystä, tosin ne eivät maksakaan mitään ylimääräistä.

Joka keskiviikko tulee jäteautokorjaamaan jätteet, asukkaiden tulee ainoastaan laittaa roskalaatikot aamulla valmiiksi tien varteen, josta roskakuskien on helppo ne tyhjentää. Joka toinen keskiviikko tyhjennetään sininen ja mustalaatikko, jokainen keskiviikko harmaa laatikko. Hirmu kätevää, Suomessa oli aina se ongelma, että missä säilyttää kaikki lasit ja pahvit ja metallit, ennenkuin keräsit kaikki ja veit jäteasemalle.

Biojätteiden kanssa kehoitetaan jokaisen talouden hankkia oma komposti. Jos oikein ymmärsin, niin kunta tulee siinä vastaan myymällä niitä edullisesti kansalaisille. En tosin tiedä miten biojätteet hoidetaan kaupugissa, missä ihmiset asuvat enimmäkseen kerrostaloissa. Tällä seudulla en ole nähnyt vielä ainoatakaan kerrostaloa ja siksi oma komposti on helppo sijoittaa takapihalle.

Jäteasemat on sitten erikseen, minne viedään kaikenlainen ongelmajäte. Loistava keksintö on myös tälläiset järjestöjen pussukat, jotka putoavat aika ajoin postiluukusta sisään. Jos on vanhoja vaatteita ja haluaa niistä eroon, niin samalla tulee tehtyä hyväntekeväisyyttä: laitat vaatteet ja kengät joita et halua enää pitää valitsemasi hyväntekeväisyyskohteen pussiin. Pusseissa lukee, että mikä päivä he tulevat noukkimaan ne tien varresta, niin viet ne vain kyseisenä päivänä kadun varteen. Mahtavaa.

Ei kommentteja: